Doorlinken naar concurrerende website: mag dat?

Stel uw concurrent registreert een domeinnaam die qua (handels)naam nagenoeg gelijk is aan die van uw onderneming. Vervolgens linkt hij deze website door naar zijn eigen website met als doel om zoveel mogelijke klanten bij u weg te kapen en daar zelf van te profiteren. Mag dat?

Enkele jaren geleden heeft het Gerechtshof in Den Haag zich over een dergelijke kwestie gebogen. Zij overwoog daarbij dat uitgangspunt is dat het profiteren van andermans inspanningen en de resultaten daarvan op zichzelf niet onrechtmatig is, ook niet wanneer dit nadeel aan de ander toebrengt. Dat kan volgens het Gerechtshof echter anders zijn wanneer het kort gezegd gaat om het gebruik van een teken of naam dat/die gelijkenis vertoont met de handelsnaam van een ander en het publiek daardoor in verwarring wordt gebracht.

Stel uw bedrijf heet ‘Supersok B.V.’ en uw domeinnaam is www.supersok.com. Als een directe concurrent uit uw omgeving, die wil meeliften op de door u reeds opgebouwde bekendheid, vervolgens de domeinnaam www.supersok.nl registreert en hij deze domeinnaam vervolgens laat doorlinken naar de website van zijn eigen (anders genaamde) onderneming, dan kunt u hier met de eerdergenoemde rechtspraak in de hand wellicht tegen optreden. Te denken valt aan het vorderen van een gebruiksverbod (‘doorlinkverbod’) in kort geding.

Wordt u door uw concurrent op een oneerlijke wijze (digitaal) beconcurreerd? Neem contact met ons op en wij onderzoeken of u hier iets tegen kunt ondernemen.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.
SteentjesWoltersMulder Zilverlinde 1
7131 MN Lichtenvoorde
Postadres Postbus 24
7130 AA Lichtenvoorde
© 2019 - SteentjesWoltersMulder Advocaten & Mediators - Advocatenkantoor uit de Achterhoek heeft haar website laten maken door Ebbers Media.